Wing Chun Academie

Wing Chun Silat
Don't Think, Just Feel !

Worldwide Grandmaster Martial Arts Award.


"Oorsprong"

Over de oorsprong doen meerdere legendes de ronde.
Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk welke van deze waar is.
De twee meest aangenomen verhalen zijn de verhalen over Yim Wing Chun en Shaolin Wing chun.

Yim Wing Chun

Het Shaolin-klooster werd bezet door Manchu-soldaten, zo'n 250 jaar geleden. Tijdens die bezetting brak een groot vuur uit, dat het merendeel van de bewoners van het klooster doodde. Enkele vechtkunstexperts werden gelukkig gespaard, waaronder de boeddhistische non Ng Mui, een van de ouderlingen van het klooster. Ze wilde zich wreken op de bezetter, en zocht daarom naar een nieuwe gevechtsstijl binnen de kungfu. Ze raakte geinspireerd toen ze getuige was van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel; de kraanvogel stond in het midden en de slang cirkelde om haar heen, maar de kraanvogel draaide steeds mee en telkens als de slang probeerde aan te vallen pareerde de kraanvogel het en gaf een klap met haar vleugel. Dit was het begin voor de nieuwe stijl. Na jaren was de stijl af.


De kungfustijl is vernoemd naar haar eerste leerling, Yim Wing Chun. Zij was een meisje uit een nabijgelegen dorp dat lastiggevallen werd door een man. Ze was weggevlucht uit angst voor hem. Ng Mui ving haar op en leerde haar alle kneepjes van het vak. Na verloop van tijd keerde ze terug naar haar dorp en maakte ze korte metten met de man, wat toch spreekt voor de doeltreffendheid van de kunst.


Vaak wordt er gesuggereerd dat Wing Tsun hetzelfde is als Wing Chun, maar Wing Tsun is een vorm van Wing Chun die door de jaren heen gekopieerd werd door het noorden van China. Veel technieken zijn hetzelfde, maar tot op heden hebben meesters bewezen dat de zuidelijke Wing Chun effectiever is, vanwege het extra specialisme op de korte afstand.
Ook Bruce Lee was overtuigd van de effectiviteit van Wing Chun. Bruce Lee is op 15 a 16 jarige leeftijd begonnen met Wing Chun, maar omdat hij op 18 jarige leeftijd naar Amerika is gegaan heeft hij zijn studie van het Wing Chun nooit kunnen voortzetten. Om toch door te kunnen trainen heeft hij het Wing Chun gemengd met invloeden uit allerlei andere stijlen hetgeen uitmonde in het Jun Fan Kung Fu. Later heeft hij de naam veranderd naar Jeet Kune Do.


In de films van Bruce Lee is er voor de kenner veel Wing Chun te herkennen. Maar ook recentere films van bijvoorbeeld Jackie Chan en Steven Seagal laten regelmatig Wing Chun zien. De bekendste is waarschijnlijk de vechtscenes uit de Matrix.

Bruce Lee:

Empty your mind, be formless, shapeless like water
if you put water in the cup it becomes the cup
you put water into a bottle, it becomes the bottle,
you put it in a teapot, it becomes the teapot.
Now, water can flow or it can crash!
Be water, my friend.

* Copyright © 2013 - 2023 | All Rights Reserved | WCAZVZW.