"Wing Chun Feniks"
Wing Chun Feniks vzw
"Don't Think, Just Feel!"
Worldwide Grandmaster Martial Arts Award.
*Eskrima, Kali, en Arnis: Filipijnse Krijgskunsten
Eskrima, Kali en Arnis vormen de verzamelnaam voor de Filipijnse krijgskunsten, die eeuwen geleden zijn ontstaan en zich hebben ontwikkeld met het oog op (stammen)oorlogen.
Belangrijke Aspecten:
Wapen- en Ongewapende Strijd: Eskrima leert beoefenaars, ook wel eskrimadors genoemd, zowel gewapend als ongewapend te vechten en zich te verdedigen.
Baton:
Een essentieel wapen in Eskrima is de baton, een 60 centimeter lange rotanstok.
Drill en Vloeiende Bewegingen:
Eskrima legt sterk de nadruk op drills (oefeningen) en het vloeiend uitvoeren van technieken is van groot belang.
Invloeden op Bruce Lee en Jeet Kune Do:
Bruce Lee:
De legendarische vechtkunstenaar Bruce Lee vond inspiratie in Eskrima voor zijn Jeet Kune Do. Hij combineerde Wing Chun-technieken met boksbewegingen en schermvoetenwerk, waar later Filipijnse en Indonesische invloeden werden toegevoegd door een van zijn leerlingen.
Indonesische Zelfverdediging:
Imiteren van Dieren:
In de Indonesische jungle ontstond een zelfverdedigingsvorm door het imiteren van bewegingen van wilde dieren. Deze technieken, beïnvloed door Filipijnse en Indonesische tradities, werden verder ontwikkeld en verfijnd.
Pencak Silat:
Oorsprong in West-Sumatra:
Pencak Silat, een andere Zuidoost-Aziatische vechtkunst, vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in West-Sumatra bij de Minangkabau. Oude stijlen zoals Silek Tuo, Silek Pauh, Silek Kumango, Silek Seteralak, en Silek Lintau worden nog steeds onderwezen.
Pentjak en Silat:
Nederlands-Indië:
De termen Pentjak en Silat werden in Nederlands-Indië vaak afzonderlijk gebruikt. Poekoelan was ook een veelgebruikte term voor vechtkunst in deze regio.
Twintigste Eeuw:
Populariteit:
In de twintigste eeuw was pencak silat populair onder Indo-Europese jongeren in Nederlands-Indië, maar verloor het aan populariteit tegen het einde van de eeuw.
Eerste Vrouwelijke Mentjak-Stijl: Rond 1930 kwam mogelijk de eerste vrouwelijke mentjak-stijl, het Pentjah Istri uit West-Java, op.
De rijke geschiedenis en diversiteit van deze Zuidoost-Aziatische krijgskunsten hebben niet alleen lokale impact gehad, maar ook wereldwijd vechtkunstenaars beïnvloed.